De koek van het concert

voor wie de smaak van het concert thuis wil naproeven

kaaskoekje

Het Moser Kwartet kwam spelen met een bijzonder programma zonder pauze. Daarom kreeg u na afloop vn het concert bij een glaasje fris deze kaaskoekjes. Voor ca 50 borrelkaaskoekjes: 110 g boter mengen met 230 g geraspte kaas, 200 g bloem, wat zout en peper. Hier een rol van maken en plakjes van snijden. Op elk rondje een pecannootje en dan ca 15 minuten bij 175 g in de oven licht bruin bakken. Voila: prima borrelkoekje!

bitterkoekoek

Bitterkoekjeskoek. Een verrassende en lekkere koek, in een handomdraai gemaakt. Het werd een druk concert, voor ruim 60 stukken gebruikt u: 470 g bloem, beetje zout, 2 eetlepels bakpoeder, 250 g licht bruine basterd suiker. Mengen. 120 g boter smelten, mengen met 3,5 dl melk, 4 eieren en scheut plantaardige olie. En nu komt het: 625 g bitterkoekjes in stukjes breken en poosje laten weken in amaretto. Vloeistof door droge ingredienten mengen, bitterkoekjes toevoegen en alles uitspreiden op 1,5 bakplaat. Ca 30 minuten bakken bij 180 graden.

muslikoek

Het was een lekkere, maar zeer kruimelige müslikoek in de pauze van het concert door het Fibonacci Kwartet. Voor 1,5 bakplaat 400 g zachte boter mengen met 300 g zelfrijzend bakmeel, beetje zout, beetje kaneel, honing en jam (samen 300 g), 500 g müsli en 100 g zaden & noten mix. 20 minuten bakken bij 150 graden (hete lucht).

kruidkoek

Kruidkoek.  Voor 3 cakevormen 600g bloem met bakpoeder en zout, 450 g donkerbruine basterd, 3 eetl speculaaskruiden, 3 dl melk, 180 g rozijnen. Alles mengen, 1 uur bij 150 graden in de oven. Simpel, goedkoop en lekker!

cranberrykoek

Toevallig kreeg ik de cranberries in het oog, die rond kerst niet gebruikt waren. Ze doen het wonderwel in een cranberrykoek. 400 g bloem vermengen met 235 g kristalsuiker, 1,5 eetlepel bakpoeder en wat zout; in een andere kom 120 g gesmolten boter vermengen met 3 eieren en 3,2 dl melk. Beide dooreen mengen en er de 340 g met een beetje suiker enigszins ‘ontplofte’ (gaat goed in de magnetron) cranberries toevoegen. Uitstrijken op een geprepareerde bakplaat en in 35 minuten bij 175 graden gaar bakken.

hazelnootsneeuwbal

Is er buiten geen sneeuw, dan binnen maar met deze hazelnootsneeuwballen. Ze zijn erg lekker, vooral als je de hazelnoten van te voren roostert (en geen vanillesuiker gebruiken!). Met de gegeven hoeveelheid kun je ca 50 ballen maken. 125 g hazelnoten roosteren, laten afkoelen en daarna fijnmalen. 250 g boter kloppen met 75 g poedersuiker. Aan het botermengsel toevoegen: 300 g bloem, snuf zout, merg van ½ vanillestokje en de vermalen hazelnoten. Kneden, al dan niet met de hand, tot een samenhangend deeg. Hiervan ca 50 ballen rollen (doorsnee ca 3 cm), op een of twee bakplaten (met bakpapier) leggen en 15 minuten bakken bij 150 graden (hete lucht). De ballen mogen niet bruin worden. Direct uit de oven de ballen wentelen door poedersuiker.

kolace

Een geheel Boheems programma! Daar past maar één soort koek bij: koláce. Een origineel Boheems recept met een gistdeeg bodem, maanzaad, povidl (pruimenmoes) en kwark, heerlijk. Iets bewerkelijker dan anders, maar groot succes. Origineel zijn dit koffiebroodjes, voor zoveel bezoekers bakte ik het als plaatkoek. Voor 1 bakplaat: 1 pak witbroodmix (of mix voor pizzabodem – in elk geval gistdeeg, en zonder kruiden of specerijen) met 2 dl water, 70 gram suiker, geraspte schil van 1 citroen (of sinaasappel) en 80 gram gesmolten boter kneden en laten rijzen. Drie vullingen maken. 1-kwarkvulling: 60 gram boter met 180 gram suiker romig kloppen. 50 gram kwark, 2 eidooiers, 30 gram maïzena en 1 eetlepel rum toevoegen, op het laatst 2 stijf geklopte eiwitten er door spatelen. 2-maanzaadvulling: 150 ml kokende melk op een mengsel van 150 gram maanzaad en 50 gram suiker gieten. 3-pruimenmoes: 200 gram gedroogde pruimen laten wellen en tot moes roeren (of: ik had het nog in huis: een potje povidl uit Tsjechië). Gistdeeg uitrollen, hierop de pruimenmoes uitsprijden en daarover heen de andere twee vullingen verdelen zodanig dat elk stukje ook de twee andere vullingen heeft. Circa 20 minuten bakken bij 200 graden.

arretjescake

Door omstandigheden was ik genoodzaakt de koek van het concert een paar dagen van te voren te maken. Een arretjescake leent zich daar prima voor. Je hebt er geen oven voor nodig, maar voor warme dagen is het niet zo geschikt, dus een typisch koud weer-recept! Voor 2 cakevormen (of andere vormen, in elk geval haalde ik er 60 stukjes uit): in een pannetje 375 g roomboter met 115 g pure chocola smelten. In een kom door elkaar mengen 2 eieren met 400 g witte basterdsuiker, 150 g cacao, beetje zout. Dan de vloeistof erdoor roeren en tenslotte 450 g gebroken biskwietjes. De massa over de vormen verdelen (het is handig om de vormen te bekleden met plasticfolie, dan kunnen de cakes er makkelijk uit), echt goed aandrukken en liefst met iets zwaars erop (baksteen) een nacht wegzetten. Snijd er kleine stukjes van, arretjescake is behoorlijk machtig.

vlierbeskoek

Dit jaar zaten er toch nog vlierbessen aan de struik (de bloesem wordt altijd voor de siroop gebruikt, maar blijkbaar was er overvloed). En dus kreeg u bij dit concert een vlierbessenkoek. Gemaakt van 400 g bloem vermengen met 235 g kristalsuiker, 1,5 eetlepel bakpoeder en wat zout; in een andere kom 120 g gesmolten boter vermengen met 3 eieren en 3,2 dl melk. Beide dooreen mengen en 175 g vlierbessen toevoegen. Uitstrijken op een geprepareerde bakplaat en in 35 minuten bij 175 graden gaar bakken.

sultanacake

Sultanacake met cognac, maar dan met rum. Als het kan, een nachtje tevoren 500g rozijnen weken in ca ½ kop rum (maar dat mag natuurlijk ook cognac zijn). Oven voorverwarmen op 160 graden, 250 g boter smelten. Dat doe ik dan in de oven die toch aan staat. Of 3 cakevormen prepareren, of de bakplaat. Met een pollepel in een grote kom de volgende ingredienten door elkaar roeren: de gesmolten boter, de rozijnen, 1 kop licht bruine basterdsuiker, 4 eetlepels marmelade, 4 eieren, 2 koppen bakmeel, 1 eetlepel bakpoeder en wat zout. Het beslag op de bakplaat uitstrijken en ca 45 minuten bakken. Klaar is Kees, de zomer kan beginnen!

kruidkoek abr pistache

Iedereen was vol lof over deze kruidkoek. Dus ik ga er vanuit dat hij in veel huishoudens komende tijd gebakken zal worden! Kruidkoek++, waarbij die ++ staan voor abrikozen en pistachenoten. Voor vier cakevormen gebruikte ik 1 kg zelfrijzend bakmeel, (beetje extra bakpoeder), beetje zout, 1 kg donker bruine basterd suiker, 10 theelepels gemengde specerijen (of koekkruiden). Dit door elkaar mengen. Toevoegen: ca 9 dl volle melk en daarna 400 g in stukjes gesneden abrikoos en ca 200 g in stukjes gesneden pistachenoten. In de ingevette vormen doen en bij een temperatuur van 175 graden in ca 45 minuten gaar bakken. Deze koek zal een aantal dagen goed blijven (als die dat overleeft).