De koek van het concert

voor wie de smaak van het concert thuis wil naproeven

kolace

Een geheel Boheems programma! Daar past maar één soort koek bij: koláce. Een origineel Boheems recept met een gistdeeg bodem, maanzaad, povidl (pruimenmoes) en kwark, heerlijk. Iets bewerkelijker dan anders, maar groot succes. Origineel zijn dit koffiebroodjes, voor zoveel bezoekers bakte ik het als plaatkoek. Voor 1 bakplaat: 1 pak witbroodmix (of mix voor pizzabodem – in elk geval gistdeeg, en zonder kruiden of specerijen) met 2 dl water, 70 gram suiker, geraspte schil van 1 citroen (of sinaasappel) en 80 gram gesmolten boter kneden en laten rijzen. Drie vullingen maken. 1-kwarkvulling: 60 gram boter met 180 gram suiker romig kloppen. 50 gram kwark, 2 eidooiers, 30 gram maïzena en 1 eetlepel rum toevoegen, op het laatst 2 stijf geklopte eiwitten er door spatelen. 2-maanzaadvulling: 150 ml kokende melk op een mengsel van 150 gram maanzaad en 50 gram suiker gieten. 3-pruimenmoes: 200 gram gedroogde pruimen laten wellen en tot moes roeren (of: ik had het nog in huis: een potje povidl uit Tsjechië). Gistdeeg uitrollen, hierop de pruimenmoes uitsprijden en daarover heen de andere twee vullingen verdelen zodanig dat elk stukje ook de twee andere vullingen heeft. Circa 20 minuten bakken bij 200 graden.

arretjescake

Door omstandigheden was ik genoodzaakt de koek van het concert een paar dagen van te voren te maken. Een arretjescake leent zich daar prima voor. Je hebt er geen oven voor nodig, maar voor warme dagen is het niet zo geschikt, dus een typisch koud weer-recept! Voor 2 cakevormen (of andere vormen, in elk geval haalde ik er 60 stukjes uit): in een pannetje 375 g roomboter met 115 g pure chocola smelten. In een kom door elkaar mengen 2 eieren met 400 g witte basterdsuiker, 150 g cacao, beetje zout. Dan de vloeistof erdoor roeren en tenslotte 450 g gebroken biskwietjes. De massa over de vormen verdelen (het is handig om de vormen te bekleden met plasticfolie, dan kunnen de cakes er makkelijk uit), echt goed aandrukken en liefst met iets zwaars erop (baksteen) een nacht wegzetten. Snijd er kleine stukjes van, arretjescake is behoorlijk machtig.

vlierbeskoek

Dit jaar zaten er toch nog vlierbessen aan de struik (de bloesem wordt altijd voor de siroop gebruikt, maar blijkbaar was er overvloed). En dus kreeg u bij dit concert een vlierbessenkoek. Gemaakt van 400 g bloem vermengen met 235 g kristalsuiker, 1,5 eetlepel bakpoeder en wat zout; in een andere kom 120 g gesmolten boter vermengen met 3 eieren en 3,2 dl melk. Beide dooreen mengen en 175 g vlierbessen toevoegen. Uitstrijken op een geprepareerde bakplaat en in 35 minuten bij 175 graden gaar bakken.

sultanacake

Sultanacake met cognac, maar dan met rum. Als het kan, een nachtje tevoren 500g rozijnen weken in ca ½ kop rum (maar dat mag natuurlijk ook cognac zijn). Oven voorverwarmen op 160 graden, 250 g boter smelten. Dat doe ik dan in de oven die toch aan staat. Of 3 cakevormen prepareren, of de bakplaat. Met een pollepel in een grote kom de volgende ingredienten door elkaar roeren: de gesmolten boter, de rozijnen, 1 kop licht bruine basterdsuiker, 4 eetlepels marmelade, 4 eieren, 2 koppen bakmeel, 1 eetlepel bakpoeder en wat zout. Het beslag op de bakplaat uitstrijken en ca 45 minuten bakken. Klaar is Kees, de zomer kan beginnen!

kokoscitroen

Voor het concert met het Chekhov Pianotrio bakte ik een eenvoudige, maar o zo lekkere kokos-citroenkoek. Met een laagje kokoscitroenglazuur! Voor de bakplaat: Meng 600 gram zelfrijzend bakmeel, 812 gram kokos, citroenrasp van 3 citroenen, 480 gram witte basterd suiker, 375 g gesmolten boter, 6 eieren, beetje zout en 375 ml melk tot een glad mengsel. Giet het beslag op de ingevette bakplaat en bak de koek 45 minuten bij 150 graden. Bestrijk de koek met een glazuur van ca 500 gram poedersuiker, 160 gram kokos en sap van bijna 3 citroenen.

kruidkoek abr pistache

Iedereen was vol lof over deze kruidkoek. Dus ik ga er vanuit dat hij in veel huishoudens komende tijd gebakken zal worden! Kruidkoek++, waarbij die ++ staan voor abrikozen en pistachenoten. Voor vier cakevormen gebruikte ik 1 kg zelfrijzend bakmeel, (beetje extra bakpoeder), beetje zout, 1 kg donker bruine basterd suiker, 10 theelepels gemengde specerijen (of koekkruiden). Dit door elkaar mengen. Toevoegen: ca 9 dl volle melk en daarna 400 g in stukjes gesneden abrikoos en ca 200 g in stukjes gesneden pistachenoten. In de ingevette vormen doen en bij een temperatuur van 175 graden in ca 45 minuten gaar bakken. Deze koek zal een aantal dagen goed blijven (als die dat overleeft).

kokoskaneelJPG

Het januari-concert met de blazers Thomas en Deborah wordt vol. Dat betekent veel koek bakken. Een recept waarmee ik altijd succes heb en, misschien wel belangrijker, dat altijd lukt, is dat van de kokos-kaneelcake. Voor twee cakes: 125 g boter, 350 g kristalsuiker, 4 eieren, 5 dl crème fraîche vermengd met 1 eetlepel bakpoeder, 400 g bloem met 1 eetlepel bakpoeder en een beetje zout en voor de kokos-kaneellaag 50 g kokos mengen met 50 g bruine basterd suiker en 1 eetlepel kaneel. Klop de boter en suiker met een mixer romig, daarna één voor één de eieren erdoor. Vervolgens afwisselend bloem en crème fraîche toevoegen. Alles goed blijven mixen. 2/3 van het kokoskaneelmengsel door het beslag roeren. Twee cakevormen invetten met boter en bestrooien met de rest van het kokoskaneelmengsel. Het beslag in de vormen gieten. De cakes 45 minuten bij 175 graden bakken, daarna de temperatuur naar 150 graden draaien en nog 30 minuten bakken. Succes verzekerd!

haverkwarkkoek

Alvast als tegenhanger voor alle overvloedige maaltijden die gaan komen, maakte ik deze haver-kwarkkoekjes. De bereidingswijze is zoals u van mij gewend bent, eenvoudig: alles door elkaar roeren. Eventueel kun je bolletjes draaien, maar ik spreidde het deeg uit over twee bakplaten (totaal ruim 80 stukjes). Ca 35 minuten bakken bij 180 graden. En dan nu de ingredienten: 400 g rozijnen (evt geweld), 500 g kwark, 500 g havermout, 4 eieren, 2 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels bakpoeder, 2 eetlepels suiker, snuf zout.

appelkaneelkoek

Appelkaneelkoek. Appels schillen en in stukjes snijden (samen 1 kg). In de ene kom 700 gram bloem, beetje zout, 3 eetlepels bakpoeder, wat kaneel, 380 gram basterdsuiker door elkaar mengen. In een andere kom 180 gram boter smelten, erdoorheen mengen 5 dl melk en 6 eieren. Beide mengsels doorelkaar roeren en er de appelstukjes door doen. Geheel op 2 bakplaten uitspreiden (bakplaat met bakpapier beleggen). Erover heen wat bruine basterdsuiker vermengd met kaneel strooien. 30 minuten bakken bij 175 graden. Deze hoeveelheid is voldoende voor 60 grote stukken.

hazelnoot boterkoek

Hazelnoten. Gewoon op de boterkoek: hazelnoot-boterkoek. Voor een kleine bakplaat mengt u 450 g boter met 150 g witte basterd suiker & 150 g kristalsuiker en 3 theelepels zout. Daarna 450 g bloem erdoor kneden en het deeg een uurtje laten rusten. Oven aan op 200 graden, deeg in de bakvorm drukken en er gehakte hazelnoten (vermengd met licht bruine basterd suiker) over verdelen. 20 minuten bakken en even blijven opletten dat de koek niet te bruin wordt.

perenkoek

Van de week bij een fruitboerderij heel veel peren ingeslagen. Van de stoofperen maakte ik de perenkoek bij het uitverkochte concert van het Zemtsov Kwartet. Voor 2 volle bakplaten (ca 80 stukken): in de eerste kom 700 g bloem mengen met wat zout, 250 g licht bruine basterd suiker en 3 eetlepels bakpoeder. In een andere kom 180 g boter smelten en vermengen met 5 dl melk en 6 eieren. In een derde kom 1 kilo geschilde en in stukjes gesneden stoofpeer doen. De eerste twee kommen losjes door elkaar husselen, dan de 3e erbij. Uitstrijken over de bakplaten. Ca 35 minuten bij 170 graden (hete lucht, het zijn immers twee bakplaten) bakken.

appelkoek

Van de paar appels die er dit jaar aan de bomen zaten toch een appelkoek weten te bakken. Het recept komt uit het heerlijke boekje “De appel in de huishouding”, maar er zit natuurlijk een persoonlijke touch aan… Roer 175 g boter met 175 g witte basterdsuiker tot room. 1 ei erdoor kloppen. Dan 250 g bloem en beetje zout er door roeren. Uitrollen en op een bakplaat van ca 26 x 40 cm leggen. Deeg insmeren met vlierbloesemsiroop. Plakjes appel (totaal 3 appels gebruikt) erop leggen en weer insmeren met vlierbloesemsiroop. 45 minuten bij 175 graden. Dit is voldoende voor 24 stukken.

aardbei

Ze zijn volop verkrijgbaar, en dus kreeg u aardbeienkoek. We volgen de inmiddels bekende bereidingswijze: In de eerste kom doet u 450 g bloem, 375 g witte basterdsuiker, 1,5 eetlepel bakpoeder en een beetje zout. Mengen. In de tweede kom gaat 90 g gesmolten boter, 6 eetlepels olie, 2,5 dl melk en 3 eieren. Door elkaar kloppen. In de derde kom gaan 450 gram in stukjes gesneden aardbei. Oven op 180 graden. Kom 1 en 2 dooreen roeren (hoeft niet heel goed gemengd te zijn), dan de aardbeien erdoor. Uitstrijken op een bakplaat en 35 minuten bakken.

bitterkoekjes

Bitterkoekjeskoek. Een verrassende en lekkere koek, in een handomdraai gemaakt. Het werd een druk concert, voor ruim 60 stukken gebruikt u: 470 g bloem, beetje zout, 2 eetlepels bakpoeder, 250 g licht bruine basterd suiker. Mengen. 120 g boter smelten, mengen met 3,5 dl melk, 4 eieren en scheut plantaardige olie. En nu komt het: 625 g bitterkoekjes in stukjes breken en poosje laten weken in amaretto. Vloeistof door droge ingredienten mengen, bitterkoekjes toevoegen en alles uitspreiden op 1,5 bakplaat. Ca 30 minuten bakken bij 180 graden.