De koek van het concert

voor wie de smaak van het concert thuis wil naproeven

membrillo25

Oktober is de maand dat de kweeperen rijp zijn. Tja, dan kan het haast niet anders of u kreeg de heerlijke membrillo. Veeg het dons van de kweeperen. Schil en ontklokhuis ze. Doe alles (!) in de pan, water erbij en ongeveer 45 minuten laten koken. Beetje laten afkoelen. Haal de vruchten uit de pan en pureer het vruchtvlees. Weeg de vruchtenmoes en voeg een gelijke hoeveelheid suiker toe. Doe dit mengsel in een pan met een dikke bodem. Kook het geheel totdat het een zeer stevige massa is die gemakkelijk van de bodem van de pan loslaat. Tijdens het roeren moet de massa niet meer teruglopen naar de bodem van de pan. Dit duurt zeker een half uur. De massa gaat als het ware ploppen en hier is het zaak om handen en armen goed te beschermen. Stort de ingedikte massa op een bakblik. Na het afkoelen moet de massa stevig zijn en niet plakken. In stukjes snijden en met een walnoot decoreren. Zoet, maar lekker!

appelkoekjes

Appelkoekjes uit het boekje “De appel in de huishouding”. Ik kreeg het boekje van een goede vriend in 1983, maar de tekst is 40 jaar ouder. Het recept heb ik een klein beetje aangepast, de hoeveelheid is voldoende voor 60 koekjes. Snijd 300 g boter door 400 g bloem. Voeg een beetje zout toe, 1 ½  ei (de 2e helft bewaren om de koekjes te bestrijken) en wat melk of room - net wat u in huis hebt en kneed alles tot een soepel deeg. Ondertussen appelmoes maken van ca 1 kg appels, daaraan toegevoegd 100 g suiker, 1 eetlepel maizena, schil van 1 citroen en 100 g rozijnen. Het deeg uitrollen tot een langwerpige lap (ik deed het in 4 x), appelmoes erover uitstrijken en oprollen. Hier plakjes van snijden. Deze op een bakplaat (met bakpapier) leggen en bestrijken met ei. Bakken op 170 graden (hete lucht, het zijn 2 bakplaten vol) ongeveer 30 minuten. Wat meer werk dan anders, maar zeker de moeite waard. Vooral als de tuin vol ligt met heerlijke moesappels!

boterkoek-rozemarijn

De keuze viel dit keer op een boterkoek, met rozemarijn, dat dan weer wel.  Voor een kleine bakplaat mengt u 300 g boter met 100 kristalsuiker, 100 g witte basterd suiker en 2 theelepels zout. Daarna 300 g bloem erdoor kneden plus 2 takjes in kleine stukjes geknipte rozemarijn. Het deeg een uurtje laten rusten. Oven aan op 200 graden, deeg in de bakvorm drukken en (2x) bestrijken met losgeklopt ei, daarna mooie ruitjes erin graveren. 20 minuten bakken. Hiervan kunnen ca 35 stukjes gesneden worden.

kaaskoekje

Het Moser Kwartet kwam spelen met een bijzonder programma zonder pauze. Daarom kreeg u na afloop vn het concert bij een glaasje fris deze kaaskoekjes. Voor ca 50 borrelkaaskoekjes: 110 g boter mengen met 230 g geraspte kaas, 200 g bloem, wat zout en peper. Hier een rol van maken en plakjes van snijden. Op elk rondje een pecannootje en dan ca 15 minuten bij 175 g in de oven licht bruin bakken. Voila: prima borrelkoekje!

bitterkoekoek

Bitterkoekjeskoek. Een verrassende en lekkere koek, in een handomdraai gemaakt. Het werd een druk concert, voor ruim 60 stukken gebruikt u: 470 g bloem, beetje zout, 2 eetlepels bakpoeder, 250 g licht bruine basterd suiker. Mengen. 120 g boter smelten, mengen met 3,5 dl melk, 4 eieren en scheut plantaardige olie. En nu komt het: 625 g bitterkoekjes in stukjes breken en poosje laten weken in amaretto. Vloeistof door droge ingredienten mengen, bitterkoekjes toevoegen en alles uitspreiden op 1,5 bakplaat. Ca 30 minuten bakken bij 180 graden.

muslikoek

Het was een lekkere, maar zeer kruimelige müslikoek in de pauze van het concert door het Fibonacci Kwartet. Voor 1,5 bakplaat 400 g zachte boter mengen met 300 g zelfrijzend bakmeel, beetje zout, beetje kaneel, honing en jam (samen 300 g), 500 g müsli en 100 g zaden & noten mix. 20 minuten bakken bij 150 graden (hete lucht).

kruidkoek

Kruidkoek.  Voor 3 cakevormen 600g bloem met bakpoeder en zout, 450 g donkerbruine basterd, 3 eetl speculaaskruiden, 3 dl melk, 180 g rozijnen. Alles mengen, 1 uur bij 150 graden in de oven. Simpel, goedkoop en lekker!

cranberrykoek

Toevallig kreeg ik de cranberries in het oog, die rond kerst niet gebruikt waren. Ze doen het wonderwel in een cranberrykoek. 400 g bloem vermengen met 235 g kristalsuiker, 1,5 eetlepel bakpoeder en wat zout; in een andere kom 120 g gesmolten boter vermengen met 3 eieren en 3,2 dl melk. Beide dooreen mengen en er de 340 g met een beetje suiker enigszins ‘ontplofte’ (gaat goed in de magnetron) cranberries toevoegen. Uitstrijken op een geprepareerde bakplaat en in 35 minuten bij 175 graden gaar bakken.

hazelnootsneeuwbal

Is er buiten geen sneeuw, dan binnen maar met deze hazelnootsneeuwballen. Ze zijn erg lekker, vooral als je de hazelnoten van te voren roostert (en geen vanillesuiker gebruiken!). Met de gegeven hoeveelheid kun je ca 50 ballen maken. 125 g hazelnoten roosteren, laten afkoelen en daarna fijnmalen. 250 g boter kloppen met 75 g poedersuiker. Aan het botermengsel toevoegen: 300 g bloem, snuf zout, merg van ½ vanillestokje en de vermalen hazelnoten. Kneden, al dan niet met de hand, tot een samenhangend deeg. Hiervan ca 50 ballen rollen (doorsnee ca 3 cm), op een of twee bakplaten (met bakpapier) leggen en 15 minuten bakken bij 150 graden (hete lucht). De ballen mogen niet bruin worden. Direct uit de oven de ballen wentelen door poedersuiker.

kolace

Een geheel Boheems programma! Daar past maar één soort koek bij: koláce. Een origineel Boheems recept met een gistdeeg bodem, maanzaad, povidl (pruimenmoes) en kwark, heerlijk. Iets bewerkelijker dan anders, maar groot succes. Origineel zijn dit koffiebroodjes, voor zoveel bezoekers bakte ik het als plaatkoek. Voor 1 bakplaat: 1 pak witbroodmix (of mix voor pizzabodem – in elk geval gistdeeg, en zonder kruiden of specerijen) met 2 dl water, 70 gram suiker, geraspte schil van 1 citroen (of sinaasappel) en 80 gram gesmolten boter kneden en laten rijzen. Drie vullingen maken. 1-kwarkvulling: 60 gram boter met 180 gram suiker romig kloppen. 50 gram kwark, 2 eidooiers, 30 gram maïzena en 1 eetlepel rum toevoegen, op het laatst 2 stijf geklopte eiwitten er door spatelen. 2-maanzaadvulling: 150 ml kokende melk op een mengsel van 150 gram maanzaad en 50 gram suiker gieten. 3-pruimenmoes: 200 gram gedroogde pruimen laten wellen en tot moes roeren (of: ik had het nog in huis: een potje povidl uit Tsjechië). Gistdeeg uitrollen, hierop de pruimenmoes uitsprijden en daarover heen de andere twee vullingen verdelen zodanig dat elk stukje ook de twee andere vullingen heeft. Circa 20 minuten bakken bij 200 graden.

arretjescake

Door omstandigheden was ik genoodzaakt de koek van het concert een paar dagen van te voren te maken. Een arretjescake leent zich daar prima voor. Je hebt er geen oven voor nodig, maar voor warme dagen is het niet zo geschikt, dus een typisch koud weer-recept! Voor 2 cakevormen (of andere vormen, in elk geval haalde ik er 60 stukjes uit): in een pannetje 375 g roomboter met 115 g pure chocola smelten. In een kom door elkaar mengen 2 eieren met 400 g witte basterdsuiker, 150 g cacao, beetje zout. Dan de vloeistof erdoor roeren en tenslotte 450 g gebroken biskwietjes. De massa over de vormen verdelen (het is handig om de vormen te bekleden met plasticfolie, dan kunnen de cakes er makkelijk uit), echt goed aandrukken en liefst met iets zwaars erop (baksteen) een nacht wegzetten. Snijd er kleine stukjes van, arretjescake is behoorlijk machtig.