JagthuisFestival

Het JagthuisFestival is een lentefestival waarin kamermuziek uit de 20e eeuw centraal staat. Het is een ontdekkingstocht naar minder bekende maar daarom niet minder mooie kamermuziekwerken uit de vorige eeuw. De uitgenodigde ensembles stellen in overleg met ons het programma samen, dat dikwijls leidt tot bijzondere programmering. Afhankelijk van het thema worden de concerten afgewisseld met films, documentaires, lezingen of workshops. En altijd worden publiek en musici getrakteerd op heerlijke lunches, een high tea of voorjaarsbuffet.

Het eerste JagthuisFestival vond plaats in 2005. Het (voorlopig) laatste in 2017. In die jaren besteedden we aandacht aan de volgende onderwerpen:

Nederlandse kamermuziek uit de 20e eeuw, kamermuziek van Bohuslav Martinu (1890-1959), The roaring Twenties (kamermuziek uit de jaren 20 van de vorige eeuw), Renaissance van de altviool (20e eeuwse kamermuziek met de altviool), Hongaarse kamermuziek in de 20e eeuw, kamermuziek van Arthur Honegger “le petit Suisse“ (1892-1955), Van Casals tot Rostropovitsj (20e eeuwse kamermuziek met de cello in de hoofdrol), Mecenaat in de kamermuziek, kamermuziek van Benjamin Britten (1913-1976), kamermuziek uit de jaren '10 van de 19e, 20e en 21e eeuw, Vrouwelijke componisten uit de 20e eeuw, Franse kamermuziek uit de Derde Republiek (1870-1945) en de kamermuziek van Antonin Dvorak en zijn leerlingen.

JagthuisFestival 2.0

We kunnen het niet laten en als er wat te vieren valt, doen we toch graag weer mee. In 2020 is het 250 jaar geleden dat Ludwig van Beethoven het levenslicht zag. Gedurende twee lange weekenden in het voor- en najaar van 2020 viert Het Jagthuis het feest dat wereldwijd gevierd wordt mee door Beethoven's kamermuziek te laten horen. Beethoven voelde zich thuis bij de kamermuziek. Hij heeft niet alleen een enorm repertoire nagelaten, ook heeft hij een doorslaggevende impuls gegeven aan de ontwikkeling van de kamermuziek op het grensvlak van klassieke en romatische denkbeelden. Zijn ideeën zijn nog steeds actueel en boeiend voor een breed publiek.

logo_beethoven@2x

Wat kunt u zoal verwachten?

Improvisatie was in de tijd van Beethoven een vanzelfsprekende vaardigheid. Beethoven heeft in de loop van zijn leven de sonate ontwikkeld. Natuurlijk mag het strijkkwartet niet ontbreken. Het pianoconcert was bij uitstek de plaats waar Beethoven zichzelf toonde. Tenslotte kunnen we Beethoven niet los zien van onze tijd. In de agenda op deze website staan de exacte programma's, ensembles en tijden. De weekenden waarin het BTHVN 2020-feest zich afspeelt zijn van donderdag 8 t/m zondag 11 oktober 2020 en in het Pinksterweekend 2021: vrijdag 21 t/m maandag 24 mei.

Deze weekenden worden mede mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van Sena performers en het Prins Bernard Cultuurfonds.